ZZP protocol op de schop bij gemeente Amsterdam

Gemeente Amsterdam gaat de inhuur van zzp’ers flink minderen. De gemeente streeft er namelijk naar om het percentage inhuur terug te dringen naar maximaal 10% van de loonsom. Dit doen zij mede om de handhaving van de wet DBA voor te zijn. Vanaf 1 oktober 2021 zal deze gemeente dan ook alle overeenkomsten stopzetten die niet voldoen aan de voorwaarden van deze wet, denk hierbij onder andere aan zzp’ers die onder leiding en toezicht worden ingezet. Mochten deze zzp’ers toch bij gemeente Amsterdam willen blijven, dan zullen zij dit in loondienstverband moeten doen of moeten worden gedetacheerd. De gemeente geeft daarnaast nu al bij menig opdrachten aan dat zij het aannemen van zzp’ers compleet uitsluiten.

Wet DBA

Het doel van de wet DBA is om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Een schijnzelfstandige is een zzp’er die eigenlijk in loondienst is, maar als ondernemer de opdracht aanneemt. Bij een zzp’er is er namelijk geen gezagsverhouding; zij of hij hoeft geen aanwijzingen of instructies op te volgen over hoe de opdracht uitgevoerd zou moeten worden. Verder mag een zzp’er, zonder overleg, het werk door iemand anders laten uitvoeren. Tot slot krijgt een zzp’er enkel gemaakte uren en een vergoeding voor gemaakte kosten uitbetaald. Is dit niet het geval? Dan ziet de belastingdienst dit als schijnzelfstandigheid.

Overige gemeenten

Gemeente Amsterdam is één van de eerste die hun nieuwe protocol rondom zzp’ers bekend maakt. Onze verwachting is dat nog vele gemeenten gaan volgen. Het is zeker een onderwerp om in de gaten te houden. Als wij iets nieuws horen, dan laten wij het weten.